Published on July 11, 2019

Tips voor ondernemen in China deel II

Wanneer je in China gaat ondernemen is het essentieel dat je kennis hebt van de cultuur. Wil je succesvol zijn, dan wil je jezelf grondig in de cultuur verdiepen en tegelijkertijd ook accepteren dat veel dingen anders zijn. Om je hierbij te helpen hebben wij Nederlandse ondernemers die de stap eerder al hebben weten te maken naar het land van de Chinese muur en het terracotta leger, gevraagd om de belangrijkste tips voor zakendoen in China te delen. In een eerder verschenen artikel beschreven wij al een aantal tips, en vandaag presenteren wij deel II. 

  1. Onderhandelen in China gaat anders 
  2. Wat je wel en niet wil zeggen 
  3. Personaliseer je relatiegeschenk 
  4. Wees open-minded en positief 
  5. Aandachtspuntjes bij de Chinese manier van zakendoen 

1. Onderhandelen in China gaat anders 

Een Chinese zakenpartner gaat graag voor de minimumprijs. Men ziet dit zelfs als een erezaak. Een goede onderhandeltruc die je erop na wil houden is dat je bereid moet zijn om uit een onderhandeling te stappen, zonder hierbij boosheid of frustratie uit te stralen. Zeg gerust dat je niet akkoord kan gaan met de geboden prijs, en dat het geen zin meer heeft om verder te praten. Door de fear of missing out is de kans groot dat je op deze manier toch de deal rond krijgt! Het onderhandelspel wordt hard gespeeld in China, dus durf hierin mee te gaan en ervoor te zorgen dat je Chinese zakenpartner alsnog toehapt.  

2. Wat je wel en niet wilt zeggen 

Zoals eerder gezegd is het in de Chinese zakencultuur ongelofelijk belangrijk om elkaar in een informele sfeer te leren kennen. Hierbij wil je als Nederlandse ondernemer natuurlijk weten wat je beter wel, maar vooral ook wat je beter niet kunt zeggen. Het onderwerp dat je volgens ondernemers ter plaatse niet aan wil snijden, is politiek.  Denk aan de Chinese relaties met Noord-Korea, Tibet, Taiwan en Japan. Ook onderwerpen zoals de culturele revolutie en Mao Zedong kun je beter links laten liggen.  

 

Onderwerpen die je wel aan wil snijden zijn de rijke Chinese historie (het oude China) en het onderwijssysteem. Een chinees is namelijk ongelofelijk trots op zijn of haar educatie. Een van de eerste vragen die je van Chinese zakenpartners kunt verwachten is waar en wat je hebt gestudeerd.  

 

Chinezen zijn een trots volk, ook in de zakelijke context. Zorg ervoor dat je Chinese zakenpartner nooit gezichtsverlies lijdt ten overstaan van anderen.  

 3. Personaliseer je relatiegeschenk 

Chinese mensen zijn dol op relatiegeschenken. Een Nederlandse ondernemer stelt dat als je een leuk cadeau wilt geven, je de meeste punten scoort als het een geschenk is waaruit blijkt dat je jezelf hebt verdiept in de gastheer of gastvrouw. Weet je bijvoorbeeld wat de favoriete voetbalclub is van je zakenpartner? Laat speciaal cadeau inpakpapier bedrukken met het logo van de club, en presenteer je stroopwafels op een unieke manier!

4. Wees open-minded en positief 

Hoewel je zeker niet alles zal begrijpen, wil je een open en respectvolle houding hebben wanneer je gaat ondernemen in China. Probeer daarom ook altijd positief en open-minded te zijn tegenover de Chinezen. Met argwaan schiet je in een cultuur die je niet volledig begrijpt weinig op. Accepteer dat zaken nu eenmaal iets anders gaan aan de andere kant van de wereld! 

 

Herhaaldelijk stellen de Nederlandse ondernemers ter plaatse dat wanneer je jezelf openstelt, je meer plezier zal beleven en ook veel verder zal komen met jouw ambities in China! 

5. Aandachtspuntjes bij de Chinese manier van zakendoen 

Er zijn geen duidelijke kledingvoorschriften bij het zakendoen in China. Hoewel het niet super formeel is, werkt een pak altijd goed. Bij het begroeten van elkaar is men in China wel wat formeler. Je gebruikt eerst de familienaam, en dan pas de voornaam. Je wil de mensen dus aanspreken met hun familienaam. Bij het uitwisselen van visitekaartjes is het een tip om het kaartje dat je ontvangt kort te bestuderen. Met interesse tonen dwing je respect af. Pak visitekaartjes trouwens altijd (volgens chinees gebruik) met twee handen aan.. 

Eten is belangrijk  in China

Veel van de tips hebben te maken met de zakencultuur, maar de eetcultuur wil je niet uit het oog verliezen. Deze heeft namelijk ook een paar bijzonderheden. Nederlandse ondernemers omschrijven het eten als erg belangrijk voor de Chinezen. In het Chinees zegt men mànmànchī om iemand ‘smakelijk eten’ te wensen. Letterlijk vertaald is dat ‘eet langzaam’. Het devies is om zo lang mogelijk van een van de belangrijkste momenten van de dag kunnen genieten. Dat een chinees van zijn of haar eten geniet zal je overigens snel merken. Waar wij zeggen smakelijk eten, kan je door het slurpgeluid wat de gemiddelde chinees maakt gerust smakkelijk eten zeggen 

 

Bonus tip voor ondernemen in China

Naast dat je open-minded richting de Chinezen wil zijn, moet je proberen om echt goed te luisteren naar wat men vraagt. Als Nederlanders hebben wij vaak de neiging om zelf te denken wat de ander zou moeten vinden. Het is goed om dit uit te schakelen en jezelf open te stellen. Zo ga je echt begrijpen wat er gevraagd wordt.