Nieuws Published at 29 November 2019

Netwerk NLinBusiness breidt uit met Bangkok, tweede ‘business hub’ in Zuid-Oost Azië

Tijdens het Game Changers Awards Gala op 29 november in Bangkok werd bekend gemaakt dat de Netherlands-Thai Chamber of Commerce (NTCC) officieel is toegetreden tot het netwerk van NL Business Hubs.  Dit netwerk dat door NLinBusiness wordt gecoördineerd, omvat inmiddels vier hubs in verschillende windstreken: Bogotá (Colombia); Kuala Lumpur (Maleisië); Warschau (Polen); en dan nu ook Bangkok (Thailand). Daarmee is Zuid-Oost Azië de eerste regio met meer dan een NL Business Hub. Het netwerk moet binnen een paar jaar uitgroeien tot 40 hubs of meer, zowel binnen Europa als daarbuiten.
De NTCC is een belangrijke startplek voor Nederlandse bedrijven die op de Thaise markt aan de slag willen en inspiratie en informatie zoeken van Nederlandse en lokale ondernemers die hen voorgingen, en een netwerk van contacten zoeken waarmee ze hun groeiambitie kunnen waarmaken.  

 

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW en voorzitter NLinBusiness: “Internationale handel is een cruciale pijler onder de groei van onze kennis, welvaart en economie. NLinBusiness werkt er namens VNO-NCW hard aan om ondernemen in het buitenland (haast) net zo makkelijk te maken als thuis. Sterke business hubs in kansrijke buitenlandse steden waar Nederlandse ondernemers terecht kunnen, zijn daarbij onmisbaar. NLinBusiness bouwt aan deze hubs en netwerken in Nederland in nauwe samenwerking met de Rijksoverheid en lokale partners. Hans van den Born van de NTCC en alle betrokken partners hebben daar een zeer sterk netwerk opgebouwd. De innovatiekracht en kennis van de NTCC sluiten naadloos aan op de stijl en doelen van NlinBusiness . Daarmee ontstaat een prachtig platform voor Nederlandse ondernemers die hun marktpositie in Thailand willen veroveren of uitbreiden.”

 

Erkenning NTCC

Volgens Hans van den Born, executive director van de NTCC is er een sterke handelsrelatie tussen Thailand en Nederland. “De handel met Nederland heeft een omvang van bijna €4.4 miljard, waarbij de Nederlandse export groter is dan de import en bedraagt inmiddels zo’n €3.3 miljard per jaar.” De verwachting is dat Thailand de komende jaren sterk zal aandringen op grotere handelsvrijheden tussen de ASEAN-landen en de EU landen gezamenlijk. “Voor ons als kamer is de samenwerking met NLinBusiness een erkenning van het netwerk, en de services die wij verlenen, maar ook erg belangrijk om Thailand nóg beter op de kaart te zetten in Nederland.” Van den Born voegt toe dat zijn business hub over veel kennis beschikt die van belang is voor ondernemers die willen exporteren naar Thailand. 

 

Thomas van Leeuwen, Hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Bangkok, geeft aan dat de bilaterale handel en investeringen de afgelopen jaren gestaag zijn gegroeid. Nederland is de grootste EU-investeerder in Thailand en is het de no. 1 bestemming  binnen de EU voor Thaise buitenlandse investeringen. Nederlandse bedrijven doen het goed in Thailand. Echter is het nog best een uitdagende markt voor veel Nederlandse bedrijven gezien de  taal- en cultuurverschillen met Thailand. De ligging, kosten en het arbeidspotentieel maken Thailand een unieke plek voor de maakindustrie en een springplank naar de ASEAN-regio. Maar ook voor exporteurs is Thailand zeer interessant vanwege de zich snel ontwikkelende middenklasse.”

 

Edo Offerhaus, Managing Director NLinBusiness: “De NTCC in Bangkok is een opmerkelijke business hub in onze Cities of Opportunity. Opvallend in effectiviteit en netwerkkwaliteit. Het is de tweede stad in de ASEAN-regio die wij officieel toevoegen aan het netwerk. Dat zegt ook iets over de kracht en potentie van deze regio en markt. Wij zijn daarom erg verheugd dat de NTCC vanaf nu ook onderdeel is van ons netwerk. Dankzij hun intensieve samenwerking met de ambassade, lokale MKB-partners en hun leidende rol binnen het ASEAN Dutch Chamber Network (ADCN) zijn ondernemers verzekerd van een uitstekende dienstverlening en doorverwijzing zowel in Bangkok, Chiang Mai en langs de Eastern Seabord, alsook de omringende ASEAN-landen.”

Over NTCC

De NTCC telt bijna 300 leden en speelt een leidende rol binnen de European Association for Business and Commerce (EABC) in Thailand. Ze is vooral actief op het terrein van netwerken / doorverwijzing, matchmaking, belangenbehartiging, educatie en kennisverbreding door business experts, alsook individuele business support. Ieder jaar tracht de NTCC een groot gala te organiseren dat stilstaat bij economische ontwikkelingen in Thailand en dat ook bestaande leden verbindt aan lokale serviceproviders en nieuwe ondernemers uit Nederland.  De NTCC heeft haar kantoor in Bangkok en organiseert geregeld events in Chiang Mai en langs de Eastern Seaboard.

 

Meer weten over Netherlands Thai Chamber of Commerce? Ga naar: https://www.ntccthailand.org/