Inspiratie Published at 28 January 2020

Handelsmissie naar India: wat vonden de ondernemers?

Afgelopen oktober vond een grote Nederlandse handelsmissie naar India plaats waarin 150 Nederlandse organisaties vier steden bezochten waar zij kennis maakten met veelbelovende projecten binnen de sectoren; tuinbouw, health, water, maritiem en key enabling technologies. Parallel aan deze handelsmissie vond het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima plaats.

NLinBusiness organiseerde rond deze missie een PreMeet, Business Mixer en ReMeet. Simultaan interviewde Maarten van der Schaaf van Indiaconnected Nederlandse ondernemers die deelnamen aan de missie. Lees hieronder de bevindingen!

PreMeet

In juli kwamen 60 Nederlandse ondernemers en andere geïnteresseerden in Utrecht samen ter voorbereiding van de handelsmissie naar India. De PreMeet is onderdeel van het gezamenlijke traject waarin NLinBusiness, namens het Nederlandse bedrijfsleven, en de overheid een meerjarige strategische economische programmering op India ontwikkelen. Er is toenemend belang van India voor een open economie als die van Nederland. Het land groeit namelijk snel, zo had het een economische groei van grofweg 7,5% en wordt verwacht dat de consumentgoederen markt met 15% te groeien. Koert Stittelaar van Viroclinics Xplore doet al sinds 2007 zaken in het land:

India is een heel belangrijke markt voor ons: er worden in India meer vaccins gemaakt dan waar dan ook ter wereld. Wij testen bijvoorbeeld griepvaccins, maken testrapporten en we werken ook graag samen met de Indiase partner aan wetenschappelijke publicaties. Vlak voor de zomer kwam er een inkomende handelsdelegatie uit India naar Nederland. Een deel daarvan is bij ons bedrijf op bezoek geweest”.

Lees hier het volledige verslag van de PreMeet.

Business Mixer

Tijdens de handelsmissie organiseerde NLinBusiness samen met Nuffic de Business Mixer. Ongeveer 200 missiedeelnemers werden hier gekoppeld aan betrouwbare zakelijke dienstverleners om marktbetreding in India makkelijker te maken en aan Indiase professionals die in Nederland hebben gestudeerd. Daarnaast werden inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld wetgeving en belasting beantwoord. Omdat India haar regelgeving en zakencultuur erg verschilt van de Nederlandse zijn goede contacten cruciaal. Zo gaf Ernst Soethout, directeur van Virtuvax aan dat het onderhouden van zijn Indiase relaties en klanten erg belangrijk is voor het slagen van zakendoen:

Zo’n week is zinvol om nieuwe contacten te leggen. Ik heb deelgenomen aan verschillende matchmakingsessies in Delhi. Of zo’n missie succesvol is weet je pas als een opdracht valt - en dat duurt meestal wel even. Momenteel heb ik een voorstel de deur uitgedaan en ik werk nog aan de opvolging van twee andere concrete contacten die ik in India ontmoet heb”.

Lees het volledige verslag van de Business Mixer hier.

ReMeet

Ter opvolging van de handelsmissie vond er in november een ReMeet in Nederland plaats. Deelnemers werden hier in contact gebracht met partijen die hen verder kunnen ondersteunen. De missie was een schot in de roos voor Jaap Vandehoek CEO van Umincorp:

Wij zijn een jong bedrijf gespecialiseerd in plastic recycling. We hebben onze eerste fabriek gebouwd in Amsterdam en kijken momenteel naar de rest van de wereld. De handelsmissie naar India kwam op onze radar en was een schot in de roos. Op de eerste dag in Delhi ontmoette ik drie heel interessante partijen. Ze boekten direct een ticket voor me om woensdag bij hun projecten in Indore te komen kijken. Indore is nu drie jaar op rij uitgeroepen tot de schoonste stad van India en deze partijen zijn daar actief bij betrokken. Momenteel ben ik onderweg terug naar India om verder te praten met deze partijen. Ik weet nog niet wat ik de komende tijd allemaal voor support nodig zal hebben”. Ook Olaf Andeweg, Export Manager van Numafa kreeg door de missie handige inzichten in de Indiase markt. "Ik reis de hele wereld over voor Numafa, maar dit was de eerste keer dat ik deelnam aan een handelsmissie. Ik moet zeggen dat de reis me positief heeft verrast. Ik wist niet dat NL in Business, RVO en de ambassade zoveel voor je kunnen doen. Zeker voor herhaling vatbaar.”

 

Ook enthousiast geworden over het meedoen aan een handelsmissie? Kijk dan op onze evenementen pagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!