video Published on January 8, 2021

Ondernemen in Hongkong - deel 5

Dit is alweer het laatste deel van de serie ondernemen in Hongkong!
 

  1. Over de stad: Hongkong

  2. Dag in het leven van een ondernemer: Martin Rijk van NaturalHolland

  3. Tips van Nederlandse ondernemers in Hongkong

  4. Ondersteuning op locatie: de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong

  5. Favoriete spots van Nederlandse ondernemers in Hongkong

Wellicht ga je Hongkong eerst één of twee keer bezoeken voordat je er daadwerkelijk zaken gaat doen. Waar moet je slapen, eten en netwerken? Hoe verplaats je jezelf het best en wáár moet je rekening mee houden in de stad?

We vroegen aan twee Nederlandse ondernemers - die al in deel 3 van deze serie aan bod zijn gekomen, Madelon de Grave van Bamboo Scenes en Paul du Long van Blue Meg - naar hun favorieten in Hongkong. 

Leuke fun facts: Madelon de Grave heeft in 2019 het Young Talent 2019 award gewonnen, en Blue Meg, het bedrijf van Paul du Long heeft de Hong Kong Shooting Star 2019 gewonnen!

Gratis call: ​​​​Wil je met een specialist ter plekke sparren over jouw business plannen in Hongkong? De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong helpt jou met al je vragen. Vraag hier een call aan​​​​​​

Favoriete manier van...

Verplaatsen

Paul hoeft niet lang na te denken over deze vraag en gaat voor de lokale tram, die de Hongkongers ook wel de Ding Ding noemen. Zeker als je jezelf op Hong Kong Island wil verplaatsen zijn er weinig plekken waar dit tramsysteem niet stopt. Bovendien is het super goedkoop.

Madelon geeft een ‘Hollands’ antwoord. Zolang het mogelijk is loopt ze naar afspraken of haar werk. Maar ze geeft terecht ook aan dat taxi’s en de metro erg goedkoop is. Waarschijnlijk herinner je beide manieren van verplaatsen nog vanuit de vorige lessen.


Bar om een zakenrelatie mee naartoe te nemen

Paul heeft een achtergrond in Finance en bezit een bedrijf in corporate governance. Geen verrassing dus dat zijn favoriet één van de vele hidden gentlemen’s bars is in Hongkong: Stockton.

Madelon gaat voor the Pawn, een bar die in het hart van het zakencentrum ligt. Zeker het buitengedeelte spreekt haar erg aan, want grote terrassen zoals in Nederland kennen ze in Hongkong niet.


App voor zakelijk gebruik

Op zoek naar een goed restaurant? In Nederland gebruik je veelal Tripadvisor of Yelp. De equivalent in Hongkong heet OpenRice. Volgens Paul is dat de eerste app die je móet downloaden. Madelon stipt daarnaast ook een handige app aan. PayMe van de bekende bank HSBC zorgt ervoor dat je overal gemakkelijk met de telefoon kunt betalen én geld kunt ontvangen. Zeker voor MKB is dit handig.

BONUSTIP: De tweede app die je volgens Paul op je telefoon wil hebben is myobservatory. Door het klimaat in Hongkong kan het spontaan met bakken uit de hemel komen. Met deze app ben je op alle schommelingen voorbereid!

Restaurant om een zakenrelatie mee naartoe te nemen

De eerste disclaimer: een driegangen etentje voor 3 tientjes ga je niet snel vinden in Hongkong. Ruim hier dus wel wat budget voor in. Paul noemt zijn drie favorieten: TokyoLima voor fusion (japans), Paradise Dynasty voor DimSum (chinees), en Polo Club voor ook een lekker drankje bij het eten.

Madelon gaat voor Ho Lee Fook. Een erg mooi Aziatisch restaurant wat centraal gelegen is. Zin in iets Italiaans? Dan adviseert Madelon jou om naar La Brata te gaan.


Werkplek

Eerder is aan bod gekomen hoe duur kantoorruimte is in Hongkong. Vandaar dat co-working erg populair is. Madelon werkt het liefst in The Hive. De locaties, community building en vibe is van hoge kwaliteit.


(zaken)bank

Waar stal je jouw geld? Niet onbelangrijk, zeker als je bijvoorbeeld geld naar Nederland over wil maken. Paul raadt het – in zijn ogen - perfecte zakenproduct voor beginnende ondernemers aan: HSBC Sprint.


Buurt in Hongkong

Madelon haar favoriete buurt heet Sai Ying Pun, wat ze omschrijft als hip en modern. Misschien zelfs wel een tikkeltje hipster. Denk aan cafeetjes, kleine ondernemingen en creatieve ateliers. Waaronder die van haar zelf: Bamboo Scenes!

WERKPLEK: De favoriete werkplek van Madelon is ook NLinBusiness niet vreemd. Het interview met zowel Paul als Madelon namen we af op twee locaties van The Hive. De lof kunnen we onderstrepen!

Hotel in Hongkong

Paul gaat voor wat kleinere hotels: Ovolo Southside of het nieuwe Marriot naast Ocean Park. Dit zijn “top hotels voor een goed prijsje”.


Evenementen voor Nederlandse ondernemers in Hongkong

Sociaal gezien vindt Paul du Long ‘Koningsdag’ ook in Hongkong hét evenement. Alleen al om de bitterballen en tompoezen die je aan de andere kant van de wereld kunt eten.

Zakelijk gezien is voor Paul de Hong Kong FinTech week het belangrijkste evenement van het jaar. De scene waarin hij met zijn bedrijf BlueMeg actief is komt bij elkaar tijdens dit event. Voor Paul de ideale manier om zijn netwerk te vergroten.

Madelon heeft twee favorieten. InvestHK hebben volgens haar sterke evenementen. Deze organisatie is in les 1 ook al kort aan bod gekomen. Daarnaast benoemd Madelon ook de evenementen van de Dutch Chamber of Commerce Hongkong. Deze vindt Madelon erg waardevol dankzij de Nederlandse twist.


Zakentijd

Wanneer doe je het liefste zaken? Madelon gaat goed bij het hebben van meetings in de ochtend. Tijdens een breakfast meeting kan ze haar zaken helder bespreken.

Paul stipt een interessante Hongkong karakteristiek aan, want hij gaat voor de avond als favoriete zakentijd. Er is volgens hem géén dag in de week dat je niet tot laat in een bar kan netwerken...

Hongkong staat nooit stil!


Kledingkeuze 

Wat betreft kleding adviseert Paul om niet te gek te gaan in Hongkong. Laat extravagante kleding thuis. Houd ook rekening met de hoge luchtvochtigheid. In de zomer is het hierdoor namelijk té warm volgens Paul om jasje, dasje te doen.


Dit was het dan. De cursus ondernemen in Hongkong.
We hopen dat je geïnformeerd én geïnspireerd bent geraakt. Bekijk het overzicht van alle afleveringen hier