video Published on January 8, 2021

Ondernemen in Hongkong - deel 4

We zijn inmiddels over de helft. Vandaag deel 4 van de serie over ondernemen in Hongkong.

  1. Over de stad: Hongkong

  2. Dag in het leven van een ondernemer: Martin Rijk van NaturalHolland

  3. Tips van Nederlandse ondernemers in Hongkong

  4. Ondersteuning op locatie: de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong

  5. Favoriete spots van Nederlandse ondernemers in Hongkong
     

In eerdere delen hebben we het gehad over Nederlandse ondernemers die de stap al hebben gemaakt naar Hongkong en wat zie hiervan hebben geleerd. Maar wat is nu stap nummer 1 voordat je iets in de stad op wil gaan zetten? Het antwoord blijkt nagenoeg unaniem: De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong.

De partij die zichzelf graag afkort als DutchCham, is een van onze NL Business Hubs en onderdeel van het wereldwijde partnernetwerk van NLinBusiness. In dit deel leer je meer over wát en in welk stadium deze organisatie het meeste voor jou zou kunnen betekenen mocht je de stap wíllen maken naar Hongkong. 

Gratis call: ​​​​Wil je met een specialist ter plekke sparren over jouw business plannen in Hongkong? De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong helpt jou met al je vragen. Vraag hier een call aan​​​​​​

Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong

Hongkong, China & Azië
De meeste Nederlanders die gevestigd zijn in Hongkong doen ook graag zaken buiten de stad. Veelal is dit natuurlijk in China, maar sommigen coveren ook grote(re) delen van Azië. Vandaar dat de DutchCham een bredere informatievoorziening en dienstverlening heeft die verder gaat dan alleen Hongkong.

Groot en breed gezelschap
En de community van Nederlandse bedrijven is groot. De DutchCham telt bijna 200 bedrijven die zakendoen in Hongkong. De grootte van de bedrijfsleden en expertise verschilt enorm. Zo zijn een aantal toonaangevende multinationals aangesloten, maar kent de DutchCham ook veel MKB-bedrijven en startups.

Hier vind je alle aangesloten bedrijven. Wellicht zie je direct interessante partijen voor jouw bedrijf op de ledenpagina staan..


Opgedeeld in commissies
De DutchCham gaat erg creatief en effectief om met de grote hoeveelheid én verscheidenheid van haar leden. Dit doen ze door middel van commissies.

Zo zijn er commissies binnen de DutchCham gericht op China, het MKB, Tax, Finance, maar ook een zogeheten ‘Women in Business' Committee. Ondervind de kracht van ons netwerk en laat ons je in contact brengen met de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong! 

Zie hier een overzicht van alle commissies. Het voordeel van deze subgroepen is dat op die manier niet alleen de belangen binnen de organisatie worden vertegenwoordigd omtrent bijvoorbeeld de China focus, maar ook organiseren de commissies hele specifieke evenementen binnen het subonderwerp.

Uitgelicht: de DutchCham MKB commissie
Om je een idee te geven: de MKB commissie identificeert de interesses van de kleinere aangesloten bedrijven en organiseert seminars en praktische workshops over relevante onderwerpen voor midden-en kleinbedrijf in Hongkong.

Vast op het evenementenlijstje van de MKB commissie staat het jaarlijkse Christmas Soap Box-evenement, waarbij deelnemers elkaar bevechten op de Soapbox. Ook is er in de zomer een jaarlijkse VrijMiBo.


60+ verschillende evenementen
In totaal organiseert de DutchCham jaarlijks meer dan 60 evenementen. De focus hierbij ligt op het delen van kennis. Een presentatie van 20 minuten en daarna de tap open zal niet snel voorkomen. In Hongkong is er een sterke behoefte van de ondernemers om ook te leren...

Maar niet getreurd. Het eten en drinken smaakt prima en vooraf en na deze evenementen is er natuurlijk genoeg ruimte om te netwerken en kennis uit te wisselen met andere Nederlandse en internationale ondernemers. Bovendien gebeurt dit op fraaie locaties. Het evenement waar NLinBusiness bij aanwezig was vond plaats bij de ABN Amro, wat gelegen is op verdieping 70 van één van de meest indrukwekkende gebouwen van Hongkong: het ICC.


Het magazine
De nadruk op het delen van kennis komt niet alleen terug bij de evenementen. De DutchCham schrijft in haar magazine ook graag over inhoudelijke vraagstukken.

Eenmaal per twee maanden ontvangen leden van de DutchCham een exemplaar. Hierdoor ben je als Nederlandse ondernemer op de hoogte van interessante ontwikkelingen en ervaringen van andere bedrijven in HongKong én heb je zelf de mogelijkheid om jouw bedrijf in het magazine te profileren.

Veel interessante evenementen én een magazine uitgave. Nuttig om meer over te weten. Maar doet de DutchCham ook aan begeleiding? Dat kan namelijk een hoop schelen in tijd. En (dus) kosten. Het antwoord vind je hieronder...

DutchCham begeleiding via haar netwerk
Het netwerk van de DutchCham is uitgebreid. De (startende) Nederlandse ondernemer wordt met gemak verbonden aan de juiste partijen die kunnen helpen bij de benodigde dingen.

- Opzetten van een bedrijf
- Subsidieregelingen
- De zoektocht naar personeel of stagiaires
- In gesprek komen met de autoriteiten
- Contacten met andere (westerse) bedrijven
- Ga zo maar door…

Vergeten we iets waar jij graag hulp mee wil?

Ondervind de kracht van ons netwerk en laat ons je in contact brengen met de Dutch Chamber of Commerce!

 

De volgende keer het laatste deel van deze serie. We vragen twee Nederlandse ondernemers naar hun favorieten van de stad. Pen en papier bij de hand dus, dat gaan praktische tips worden!