video Published on January 8, 2021

Ondernemen in Hongkong - deel 3

Dan gaan we nu verder met deel drie van deze serie over ondernemen in Hongkong.

  1. Over de stad: Hongkong

  2. Dag in het leven van een ondernemer: Martin Rijk van NaturalHolland

  3. Tips van Nederlandse ondernemers in Hongkong

  4. Ondersteuning op locatie: de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong

  5. Favoriete spots van Nederlandse ondernemers in Hongkong
     

Vandaag presenteren we jou enkele tips van ondernemers om succesvol(ler) zaken te doen in de stad.

Er komen concrete do’s & don’ts aan bod. Denk aan tips voor het onderhandelen, of het opbouwen van een sterk netwerk. Ook bespreken ondernemers zaken waar je aan moet denken bij het vestigen in Hongkong. En belangrijker: welke partijen je hierbij kunnen helpen. We hebben de in onze ogen belangrijkste tips uitgekozen.

Gratis call: ​​​​Wil je met een specialist ter plekke sparren over jouw business plannen in Hongkong? De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong helpt jou met al je vragen. Vraag hier een call aan​​​​​​

 

Tips van Nederlandse ondernemers in Hongkong

1. "Houdt rekening met de cultuur van de stad"
De eerste tip, afkomstig van Madelon de Grave, is een belangrijke voor ondernemen in Hongkong. Houd rekening met de snelheid! Er zijn weinig plekken op de wereld waar alles zakelijk gezien op zo’n hoog tempo kan gaan. Een restaurant is in korte tijd dé nieuwe place to be, om na een jaar en een nieuwe trend net zo snel weer te verdwijnen...

Een Nederlandse ondernemer stelt: “Het is hier jantje lacht, jantje huilt”. Door de snelheid kan succes snel komen, maar ook weer net zo makkelijk gaan. Belangrijk om te weten dat je vernieuwend moet blijven!


2. "Het is belangrijk om goodwill te creeëren"
En hoe verkoop je aan klanten? Paul du Long van BlueMeg gaat in op de Hongkongse wijze van besluitvorming.

Hij trekt de vergelijking met Nederland. In ons land is veel informatie beschikbaar. Je weet vaak wie de concurrent is, wat het product kost en vraagt gemakshalve bij vier partijen een offerte aan om zodoende de beste te kiezen. Besluitvorming in Nederland is een rationeel proces. In Hongkong zijn er zóveel opties, dat er geen overzicht is van andere aanbieders.

Door deze ondoorzichtigheid, komt beslissingen maken dus aan op andere facetten. Hoeveel goodwill heb je op weten te bouwen met je klant? Met andere woorden: hoe graag gaat die potentiële zakenpartner met jou in zee.

Netwerken loont in Hongkong!
Dus als je van plan was om naar Hongkong te gaan, is het toch verstandig om uit de eerste les even wat leuke bars en/of restaurants te noteren. En natuurlijk bouw je via de Dutch Chamber ook een leuk netwerk op.

3. "Leer wat praktisch culturele skills"
Inmiddels is het duidelijk: zaken gaan anders in Hongkong. Jacco Klip van de Royal Hong Kong Yacht Club adviseert om wat specifieke vaardigheden op te doen.

Probeer bijvoorbeeld met stokjes te eten en geef je visitekaartje op de juiste manier. Kennis van bepaalde gebruiken of symbolen is ook handig bij het zakendoen. Saillant detail: weet wat je niet op je bord wil krijgen tijdens een zakenetentje...

Niet alleen het eten, stelt Jacco, maar ook de Hongkongse gebruiken moet je savoureren.

BONUSTIP: frappant is wel dat ondanks de ‘voorzichtige’ omgang, een Hongkonger stevig durft te onderhandelen. Aan de onderhandelingstafel geven ze minder eenvoudig hun enthousiasme prijs, om de prijs te drukken. Laat niet zomaar in jouw kaarten kijken en geef zeker niet zomaar korting!

4. "Neem initiatief om feedback te krijgen"
We gaan door. Wat is belangrijk om te weten als je jouw product of dienst voor de eerste keer aan een potentiële zakenpartner wil tonen? Tom Ros heeft een antwoord. Hij stelt dat je weinig kritiek zal horen.

In de Verenigde Staten is alles awesome en great, maar in Hongkong kunnen ze er ook wat van. Op veel kritiek hoef je niet te rekenen bij het pitchen van jouw product. Vraag dan ook actief om feedback is het advies. Tom legt uit dat in de cultuur zit verworven dat je ten overstaan van anderen geen gezichtsverlies wil lijden. Maar ook anderen breng je dus liever niet in verlegenheid.

Nu je dit weet, kun je hierop anticiperen. Vraag je partner om een stukje Nederlandse directheid!


5. "Houd rekening met hoge zakelijke en privé kosten
Als ’les’ 1 en 2 je één ding hebben geleerd, is dat Hongkong een bijzonder dure stad is.
Als startende Nederlandse ondernemer in Hongkong moet je dus op zoek naar oplossingen hiervoor.

Tip 1 is om wat spaargeld achter de hand te hebben, voor als het succes tijdelijk uitblijft. Tip 2 is om wat betreft kantoorruimte jezelf niet vast te leggen aan lange en dure contracten.

Hongkong kent gelukkig veel coworking plekken, waar je tegen aantrekkelijke prijzen een bureau kunt huren. 

BONUS TIP: theDesk is natuurlijk een goede co-working space, maar er zijn ook partijen in Hongkong die interessante aanbiedingen hebben of geschikt zijn voor jouw bedrijf. Ook met deze praktische vragen kan je geholpen worden door het Nederlandse netwerk. Dit komt in ‘les’ 4 uitgebreid aan bod!

6. "Valideer je producten en pas aan waar nodig" 

De overtuiging dat jouw product of dienst óveral werkt kan tot mislukkingen leiden. Je doet er dan ook verstandig aan voordat je de markt gaat betreden eerst eens wat onderzoek te doen. Patrick Ballering van Vion Food Group vertelt dat je bijvoorbeeld eerst groothandelsmarkten gaat bezoeken. Ook ga je met importeurs meeten en ongetwijfeld zie je voor betreding al wat producten van concurrenten.

Vele Nederlandse ondernemers zijn dit proces al voorgegaan, dus veel kennis en kunde over marktbetreding is aanwezig bij de DutchCham. Hierover in de volgende les meer!


 
Met deze les heb je een aantal interessante ondernemerstips op zak voor als je de stap wil maken naar Hongkong. Maar als je écht op de hoogte wil zijn van de belangrijkste zaken, kun je gebruik maken van het Nederlandse netwerk ter plaatse. In de volgende les vertellen je hoe en waarom of bekijk alle lessen hier!