Video's Published at 8 January 2021

Ondernemen in Hongkong - deel 2

We zijn bij het tweede deel (van de in totaal vijf) van deze serie over ondernemen in Hongkong.

  1. Over de stad: Hongkong

  2. Dag in het leven van een ondernemer: Martin Rijk van NaturalHolland

  3. Tips van Nederlandse ondernemers in Hongkong

  4. Ondersteuning op locatie: de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong

  5. Favoriete spots van Nederlandse ondernemers in Hongkong
     

Eerder vertelden we over de stad Hongkong. We hadden het over haar karakteristieken, de soort inwoners en relevante plekken in de stad voor de Nederlandse ondernemer.

Vandaag vertellen we hoe het is om écht te leven en ondernemen in deze zakenstad.

We volgen hiervoor een Nederlandse ondernemer, Martin Rijk, die zichzelf zes jaar geleden in Hongkong heeft gevestigd om een business op te zetten in Zeeuwse mosselen. Of zoals Martin zelf zou zeggen: “Mossels úút Zeeland”. Liever gelijk de video bekijken? 

Gratis call: ​​​​Wil je met een specialist ter plekke sparren over jouw business plannen in Hongkong? De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong helpt jou met al je vragen. Vraag hier een call aan​​​​​​

 

Een dag in het leven van een Nederlandse ondernemer in Hongkong

Tijd | 6:00
Het is ons al eerder opgevallen dat ze erg graag sporten in Hongkong. Ook vroeg in de ochtend. Martin heeft een sportaccommodatie in zijn ‘voortuin’. Hij woont namelijk tegenover de fameuze Hong Kong Jockey Club. 

We zien dat om 6:00 al flink wat groepjes aan het sporten zijn, waarvan een aantal met een personal trainer. Het tijdstip is logisch, want zeker in het zomerseizoen is het onaangenaam vochtig en té warm om midden op de dag te gaan. Ook Martin begint zijn dag graag met een hardloopsessie tussen de ontelbare hoeveelheid wolkenkrabbers.


Tijd | 7:30
Na het sporten frist Martin zich op in zijn appartement. Hij woont typisch Hongkong-stijl: klein, efficiënt ingedeeld en mét een adembenemend uitzicht. Martin doet zaken met Europa, dus iedere ochtend zit zijn mailbox vol met mails vanuit het andere continent door het tijdsverschil.

Sporten in Hongkong: ​In Hongkong is men minder bekend met sportverenigingen zoals we dat in Nederland kennen. In plaats daarvan heb je ongelofelijk veel parken en plaatsen met publieke sportfaciliteiten.

Tijd | 8:00

Het openbaar vervoer in Hongkong is van wereldklasse. Trein, metro of tram, allen zijn ze erg populair.

Aangezien er pal voor zijn deur een tramhalte staat, reist Martin vaak met de tram naar zijn kantoor, wat in Wan Chai gevestigd is. Wan Chai is een van de business districts op Hong Kong Island. Ook de Dutch Chamber of Commerce is daar gevestigd. In ‘les 4’ komt deze organisatie uitgebreid aan bod!

De tram noemen ze in Hongkong ook wel de ‘Ding Ding’. Na één ritje vergeet je nooit meer het grappige geluid wat dit vervoersmiddel maakt. Martin deelt zijn kantoor met een ander Nederlands bedrijf, namelijk het levensmiddelenbedrijf Vion Food Group. Deze is van origine gevestigd in Boxtel. We zien dat het delen van een kantoor in Hongkong om een aantal redenen erg slim is. Het scheelt Martin allereerst in de kosten, want net zoals woonruimte kan de huur van een kantoorruimte makkelijk oplopen tot duizenden euro’s per maand.

We merken dat het delen van zijn kantoor het werken erg gezellig maakt. Daarbij vertelt Martin dat het voor hem waardevol is om onderling zakelijke ervaringen te delen. Het delen van ervaringen is een activiteit die veel voorkomt tijdens evenementen van bijvoorbeeld de Dutch Chamber of Commerce, maar de drempel om even tijdens een koffiepauze wat inzichten te delen is natuurlijk nóg lager..

Ondernemerservaringen delen in Hongkong: ​in totaal organiseert de DutchCham jaarlijks meer dan 60 evenementen waar je contact kunt leggen met andere Nederlandse én lokale bedrijven.

Tijd | 13:00

Martin heeft vroeg in de middag een afspraak. Het belang van een netwerk bouwen zal uitgebreid in de volgende les aan bod komen. Het onderhouden van deze relaties – zo vertelt hij tijdens ons ritje in de metro – is minstens zo belangrijk. Onderdeel van het succes van Martin zijn business is het bezoeken van zijn partners. Voor de markt in Hongkong werkt hij veel samen met groothandels in vis.

We stappen een wat vervallen en koude werkplaats binnen en zien dat Martin duidelijk de weg kent. Hij controleert zijn binnengekomen producten en vraagt of er nog problemen zijn. Maar nog belangrijker, hij maakt een praatje met de mensen die aan het werk zijn.

Het lijkt misschien verspilde tijd, lang blijven hangen bij zo’n groothandel, maar dit is een must voor Martin zijn onderneming in Hongkong. Zoals Martin zelf zegt. “Je partner móet zien dat je constant bezig bent met je eigen product. Daarnaast willen ze om een vertrouwensband te scheppen allerlei niet-zakelijke dingen van je weten. Dit levert leuke gesprekken op.“

Tip van Martin: “Sta er niet vreemd van te kijken dat er wordt gevraagd of je bent getrouwd, hoeveel kinderen je hebt of waar je hebt gestudeerd. Antwoorden op vragen als deze gebruiken ze om in te schatten of je wel een goede partner bent om zaken mee te doen. Een Hongkonger haalt nu eenmaal op een andere manier zijn of haar informatie om juiste beslissingen te maken.”

Tijd | 15:30

Later op de middag heeft Martin een afspraak met Jacco Klip, general manager van de fameuze Royal Hong Kong Yacht Club. Een – zeker voor Nederlandse begrippen – elitaire ledenclub waar je flink geld voor moet betalen om bij te mogen horen. Dit benadrukt nog maar eens hoe belangrijk het in Hongkong is wie je kent, in plaats van wat je kent...

Bij de HK Yacht Club heb je met een lidmaatschap toegang tot alle clubhuizen, die op de mooiste locaties in Hongkong liggen. Martin heeft afgesproken bij de vestiging op Middle Island, wat een stukje buiten de stad is gelegen. De reis hier naartoe geeft een prachtig inkijkje in het feit dat Hongkong niet alleen wolkenkrabbers heeft. We rijden over gebergtes, langs stranden en vele kleine eilanden.

Onder het genot van een pannetje mosselen praten Jacco en Martin rustig bij. Kwaliteitscontrole vindt immers niet alleen in de groothandels plaats. De band van Jacco en Martin is illustratief voor de kracht van de Nederlandse community in Hongkong. Dit zal na ‘de vierde e-mail’ nog duidelijker worden.

Voorbeeld van Martin:
'Jacco en ik hebben de handen ineengeslagen en een gigantisch mosselfeest georganiseerd op de jachtclub. Dit is een mooi voorbeeld van een Nederlandse samenwerking in Hongkong. Exposure, nieuwe klanten én een fantastische avond versterkte onze beide businesses.'

Tijd | 19:00

De werkdag van Martin zit erop. Hongkong is natuurlijk perfect om buiten de deur te gaan eten. Vanavond gaat Martin naar een van zijn favoriete Chinese eettentjes. Typisch chinees is het wel. Een no-nonsense ruimte met plastic tafels en stoelen waarbij de rekening nog sneller op tafel is dan het eten. En dat is een bijzondere prestatie, want het eten is al klaar voordat je twee keer met je ogen hebt kunnen knipperen.

Martin vertelt dat je de hele tafel vol moet zetten met verschillende gerechten, welke je deelt met je tafelgenoten. Hij adviseert klein biertje erbij om het af te blussen, daar zeggen we geen nee tegen!Het eten is héérlijk en gelukkig krijgen we niet het hoofd van de kip. Want die wil je niet, waarover in de volgende e-mail meer.


Tijd | 21:00
Een rustige avond op de woensdag in Hongkong? Dan heb je het verkeerd. Er is iedere dag wel wat in de stad te beleven! Vandaag bezoeken we de Hong Kong Jockey Club, wat letterlijk Martin zijn overbuurman is.

Tip van ons: als je in Hongkong bent, móet je hier een keer naartoe. Wekelijks vinden hier paardenraces plaats, waarbij er fanatiek wordt gegokt. De inwoners zijn dol op gokken, en dit is de enige legale manier in Hongkong om een wedje te leggen. Voor blackjack, poker en fruitautomaten moet je in Macau zijn. Helaas verliest Martin deze avond, maar een pleister op de wond is het feit dat de oesters en mosselen in het VIP-gedeelte van de Jockey Club gretig aftrek vinden. Dit was namelijk één van zijn eerste klanten.

 

Video

In de video brengen we veel in beeld wat bovenstaand is beschreven. Zo kun je een nog betere voorstelling maken van de dynamiek van een dag in Hongkong!

Een dag in Hongkong is dus erg dynamisch en je hebt een idee hoe je in deze miljoenenstad zou kunnen leven, reizen, werken en ontspannen. Al een paar keer is aan bod gekomen dat men toch wel ‘anders’ zaken doet in Hongkong. We spraken – naast Martin Rijk - nog vele andere Nederlandse ondernemers. Lees het in de andere delen van deze serie hier!