tip Published on April 6, 2020

Een bezoek aan Dubai: waar let je op?

Door de centrale ligging in het Midden-Oosten, op het knooppunt tussen Azië, Afrika en Europa is Dubai al eeuwenlang een belangrijke handelsnederzetting. Er is altijd volop bedrijvigheid geweest en de vondst van olie in de jaren zestig maakte het tot de enorme economie dat het vandaag de dag is. De Arabische zakencultuur verschilt erg van de Nederlandse, zo zijn persoonlijke ontmoetingen essentieel. Dit in tegenstelling tot de 'business is business' mentaliteit in West-Europa en Noord-Amerika. Je doet er dus goed aan om een bezoek te brengen aan Dubai als je er zaken wilt doen. Maar waar moet je nou op letten als je een zakenreis maakt naar deze stad?   

Feestdagen

Allereerst kent Dubai een aantal nationale feestdagen waarbij de meeste bedrijven en overheidsinstanties dicht zijn. Mocht je dus naar Dubai willen reizen, let dan wel op dat deze reis niet tijdens een feestdag valt. Ondanks het hoge percentage aan expats (+/-85% van de totale bevolking) is Dubai een Islamitisch land. De Ramadan heeft dan ook veel betekenis voor islamieten. Wanneer het Ramadan is, veranderen er in Dubai veel dingen. Dit merk je in het dagelijks leven aan bijvoorbeeld de werkuren en de levensstijlen. Ook heerst er in de gehele stad een rustigere stemming. Let op dat sommige feestdagen afhankelijk zijn van de maanstand. Ramadan kan bijvoorbeeld soms een dag eerder of later beginnen en hetzelfde geldt voor het offerfeest.

De volledige lijst van feestdagen waar je rekening mee moet houden vind je hieronder:

Feestdagen Dubai in 2020

 • Nieuwjaar – 1 januari
 • Hemelvaart Mohammed – 22 maart
 • Ramadan – 24 april tot 23 mei
 • Eid al-Fitr (Suikerfeest) – 24 tot 26 mei
 • Arafa – 30 juli
 • Offerfeest – 31 juli tot 2 augustus
 • Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) – 20 augustus
 • Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed) – 29 oktober
 • Dag van de Martelaren – 30 november
 • Ontstaan Verenigde Arabische Emiraten in 1971 – 2 december
 • Oudejaarsavond – 31 december

Werkweek  

De werkweek in Dubai loopt officieel van zondag tot en met donderdag, vrijdag wordt dus als een rustdag gezien. Dit is vaak ook de dag waarop moslims naar de moskee gaan. Op zaterdag begint langzamerhand de werkweek weer.

Visum

Nederlandse bezoekers hoeven van tevoren geen visum aan te vragen wanneer zij naar Dubai gaan. Bij  aankomst op het vliegveld krijg je een stempel in je paspoort die voor 30 dagen als visum dient. Dit visum kan verlengd worden tegen betaling. Houd er wel rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is wanneer je naar Dubai gaat.

Vervoer

Dubai International Airport ligt ten noordwesten van Dubai. Over de weg is de luchthaven goed bereikbaar via de snelweg E11 en moet je rekening houden met een reistijd van ongeveer 20 minuten naar Downtown. Ook rijden er regelmatig  metro’s van en naar het vliegveld. Je kunt een NOL ticket hiervoor aanschaffen die in vier verschillende kleuren komt, de rode pas is de meest gebruikelijke. Lees hier het verschil tussen alle passen. Voor een taxirit van het vliegveld naar Downtown betaal je ongeveer 80 AED (€ 20) of meer. Wil je zo goedkoop mogelijk een taxi regelen? Gebruik dan de app, Uber, Careem of Dubai Taxi.

Klimaat

Juli en augustus zijn verreweg de warmste maanden in Dubai. met een gemiddelde temperatuur van 36 graden, bijna geen regen en 12 zonuren zijn de dagen lang en heet. De koudste maanden zijn januari en februari, het is dan gemiddeld 20 graden. De beste tijd om Dubai te bezoeken is daarom tussen de maanden november en maart.

Zakelijke tips

Het wordt op prijs gesteld als je wat Arabische woorden spreekt, zoals de traditionele islamitische begroeting 'Assalaam alaykoem'. Als je een afspraak hebt wordt er van je verwacht dat je stipt op tijd bent, terwijl de zakenrelatie zelf wat later binnenkomt. Vermijd in je gesprekken onderwerpen als politiek en religie en steek veel moeite in het onderhouden van je contact na de eerste ontmoeting. Daarnaast zijn pennen met een bedrijfslogo, agenda’s en Delfts blauw geschikte relatiegeschenken die je mee kunt brengen. Alcoholhoudende dranken zijn veelal verboden in Dubai, geef dit dus absoluut niet als geschenk. Wil je meer tips over het zakendoen in Dubai? Bekijk dan dit artikel!