Published on July 3, 2019

8 tips om succesvol zaken te doen in Vietnam

Je gaat ondernemen in Vietnam, een land wat al 18 jaar lang een economische groei heeft van zo'n 6%! Enthousiast als je bent wil je natuurlijk gelijk beginnen, en daar helpen we je graag bij. Zaken doen in het buitenland kan net iets anders gaan dan dat wij in Nederland gewend zijn. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Wij spraken ondernemers die je al voor zijn gegaan en vroegen om enkele tips over het ondernemen in Vietnam. Met behulp van deze inspirerende individuen en onze eigen kennis geven wij je 8 tips om succesvol zaken te doen in Vietnam!

1. Bouw een relatie op met je zakenpartner

Vergaderingen met Vietnamezen zijn formeel, maar zoals in veel Aziatische landen is de persoonlijke relatie van essentieel belang voor een succesvolle samenwerking. Vietnamezen hechten veel waarde aan het sociale aspect van zaken doen. Samen eten en borrelen in een informele setting is dan ook een onderdeel van zakendoen. Lekker netwerken onder het genot van een hapje en een drankje dus. But be prepared: een etentje kan nog weleens lang duren, want bij elke slok wordt er geproost.


2. Verdiep je in de cultuur

Er is veel bijgeloof in de Vietnamese cultuur. Zo zijn er veel 'lucky days' en 'lucky numbers', maar ook 'unlucky days' en 'unlucky numbers’. Dit kan invloed hebben op de dagen dat er zaken worden gedaan; wel zo handig om hier rekening mee te houden. Vermijd ook de kleuren blauw en zwart voor relatiegeschenken, en gebruik vooral de kleuren rood en goud. Ook leuk: Vietnamezen zijn gek op bier, voetbal en karaoke. Doe er je voordeel mee!


3. Wees je bewust van de taal

In Vietnam is de hoofdtaal Vietnamees, maar afhankelijk van de regio zijn er ook een aantal dialecten. Een Vietnamees uit het noorden heeft een ander dialect dan een Vietnamees in het zuiden. De dialecten verschillen zo erg dat ze elkaar soms niet kunnen verstaan. Hoewel Engels steeds meer gebruikt wordt, is het nog steeds verstandig om met een vertaler te werken om misvattingen te voorkomen. Let er dus wel op dat je vertaler hetzelfde dialect spreekt als degene waarmee je zaken wilt doen, anders kan het nog weleens lastig worden.


Lees ook: Interview revolutionair ondernemen.


4. Ja betekent ook nee

Vietnam behoort tot de landen met een high-context culture. Dit houdt in dat Vietnamezen niet zo direct zijn als de Nederlanders, en hierdoor weleens het ene zeggen, maar eigenlijk wat anders bedoelen. Vraag daarom altijd goed door, want een ‘ja’ kan ook ‘ik snap het niet’ of gewoonweg ‘nee’ betekenen.

5. Onderhandel tot je erbij neervalt

Vietnamezen hebben een winnaarsmentaliteit, en zijn daarbij gek op onderhandelen. Ga hier in mee, en onderhandel totdat het contract getekend is. Geloof ons, je zult er echt een veel betere deal aan overhouden.


6. Verschillende regio’s, verschillende wetgeving

Zoals we al eerder aangaven zijn er qua taal nogal wat verschillen tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Maar dit geldt ook voor de wetgeving. Lees je dus goed in voordat je met je briljante plan aan de slag gaat. Halverwege de uitvoering erachter komen dat het toch niet kan, is best wel…vervelend.

7. Focus, focus, focus

Als je dacht dat je wel even kon improviseren in Vietnam, dan heb je het mis! Hoewel de Vietnamezen ontzettend vriendelijk zijn, en het land prachtig is, zul je wat obstakels moeten overwinnen om succesvol te zijn. Zorg dat je een goed plan hebt en doelgericht te werk gaat om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Bovendien is focus houden wel zo handig voor je effectiviteit.


8. Er is altijd iets wat je niet zult begrijpen

En dat is oke! Vietnamezen en Nederlanders zijn nou eenmaal niet hetzelfde, maar dit is ook het uitdagende van het ondernemen in het buitenland. Zolang je respectvol blijft, interesse toont en je verdiept in hoe zij te werk gaan, kom je een heel eind. En als dat niet helpt, kun je nog altijd over voetbal beginnen, onder het genot van een Heineken biertje...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer lezen over Vietnam? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Elke maand ontvang je nieuws en tips over internationaal ondernemen. Van en voor ondernemers.