Inspiratie Published at 19 January 2021

Succesvolle MKB-Inspiratie bijeenkomst over zakendoen in Vietnam

Dinsdag 3 september organiseerde NLinBusiness samen met Twiss International in Emmen een succesvolle inspiratiebijeenkomst over zakendoen in City of Opportunity Ho Chi Minh City. De handel tussen Nederland en Vietnam zit al jaren in de lift. Na Duitsland zijn we zelfs de tweede grootste Europese handelspartner van de Vietnamezen.

Echter, om succesvol te zijn in Vietnam moet je je goed bewust zijn van de cultuur van de mensen: over harmonie, hiërarchie, corrupte en het opbouwen van een relatie. Conclusie: voor Vietnam heb je tijd nodig, maar de kansen zijn enorm als je eenmaal ‘binnen’ bent! Op de bijeenkomst spraken twee ondernemers uit de regio Emmen over hun ervaringen met Vietnam. En hoe een ondernemersreis met Twiss International hen daarbij geholpen heeft. 

Onderaan deze blog vind je de presentaties van alle deelnemers! 

Over het veroveren van marktaandeel

Op ondernemersreis: inzicht in markt en cultuur én in contact met Vietnamese partners

Rick Melenhorst kweekt Alstroemeria’s in Da Lat, een enorm groot tuinbouwgebied, waar ook veel Nederlanders actief zijn. Op een uur vliegen van Ho Chi Minh City. Voor de niet-kenners, Alstroemia's zijn schitterende lelieachtige bloemen. Door zijn kennis en ervaring te delen met een lokale partner heeft hij uiteindelijk een marktaandeel weten te veroveren tussen de grote drie mondiale Alstroemeria-kwekers.

Hoe controleer je kwaliteit? 

Tim van der Roest van Westerman Multi Modal Logistics legde uit dat in recente jaren steeds meer Aziatische bedrijven zelfstandig de Europese markt op proberen te komen, zonder een eigen distributeur. Daardoor weten Europese importeurs vaak niet welke kwaliteit zij van de inkomende goederen mogen verwachten. Westerman checkt voor haar klanten nu vóóraf de kwaliteit van de zending en kan ook betrouwbare Aziatische exporteurs in kaart brengen. Met Vietnam als belangrijke sourcing en distributiemarkt is men sinds enige tijd actief in Ho Chi Minh City.

Tim van der Roest van Westerman Multi Modal Logistic over kwaliteit

De zin van een ondernemersreis

Beide bedrijven hebben de sprong naar Vietnam gewaagd nadat zij in de afgelopen jaren met Twiss International op ondernemersreis naar Vietnam zijn geweest. De reis heeft hen inzicht in de lokale markt en cultuur gegeven en in contact gebracht met potentiële partners.

Direct contact met lokale partners is een van de grote voordelen van een ondernemersreis

Dit jaar trekken NLinBusiness en Twiss International samen op, waardoor ondernemers nog beter voorbereid en lokaal verbonden kunnen worden. Ben je geïnteresseerd om mee te gaan? Neem dan contact op met Jeroen Haver (NLinBusiness) jeroen@nlinbusiness.com of Simon Dousma (Twiss International) s.dousma@twissinternational.com.

 Presentaties deelnemers

 Zakendoen in Vietnam