Inspiratie Published at 11 May 2020

Food Security in the UAE

Op 10 mei 2020 gaf de Netherlands Business Council UAE een webinar over de voedselzekerheid in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit was in samenwerking met de Rijksoverheid en de Benelux Business Council.

Waar ging het over? 

De wereld staat voor veel uitdagingen wat betreft voedselzekerheid en voedselveiligheid, vooral nu tijdens de Covid19-crisis. Ook de Verenigde Arabische Emiraten worden geconfronteerd die uitdagingen.

De VAE is een wereldwijd knooppunt voor voedselhandel. Echter moet er door toenemende vraag de aankomende 40 jaar meer voedsel geproduceert worden dan er is gedaan in de afgelopen 1000 jaar. 

Om de vraag te drukken is er een voorlichtingsprogramma vanuit de VAE gestart. Hierbij wordt benadrukt dat consumenten niet teveel voedsel kopen, dat er goede voedselveiligheidsnormen komen, zoals het wassen van groenten en fruit, en dat er een focus komt op lokale productie. 

Uitdagingen

De huidige uitdagingen in de VAE is dat 90% van het voedsel er wordt geïmporteerd. Veel van dit voedsel wordt geïmporteerd via persoonlijke vluchten. Maar omdat deze vluchten niet meer gaan moet de VAE andere manieren vinden om voedsel ter plekke te krijgen.

Een andere uitdaging waar de VAE mee te maken heeft is dat er meer dan 200 nationaliteiten woonachtig zin, hier moet wat betreft voedsel rekening mee gehouden worden, omdat iedere nationaliteit wel een ander dieet kent. 

De laatste uitdaging is dat er weinig agrarisch land beschikbaar is in de VAE en het klimaat vaak niet geschikt is om gewassen te groeien. 


Kansen voor Nederland

De VAE heeft een goede relatie met Nederland op het gebied van voedsel. Nederlandse bedrijven werken graag samen om slimme oplossingen te bedenken voor deze problemen. Zoals het bouwen van moderne boerderijen, zoals meerlagige landbouw.

Het uiteindelijke doel is om een ‚Äč‚Äčlange termijn relatie op te bouwen, waar er samengewerkt wordt aan een duurzamere en veiligere voedselvoorziening voor iedereen

Miguel angel Povedano CCO van Majid al Futtaim voegt hieraan toe:

De VAE wil in de komende jaren zijn lokale productie van 20% verhogen naar 60% 

Om dit te bereiken zegt, Damion Schwarzkachel Consulting Sales Engineer bij Certhon, is het belangrijk dat de VAE minder afhankelijk wordt van arbeid en zich focust op robotization. 

Meer weten? Kijk het webinar dan terug via deze link!