Inspiratie Published at 28 April 2020

De waarde van een NL Business Hub in crisistijd

 “In een crisis leer je wat iemand waard is”, zeggen ze wel eens. Hoe zit dat met een business hub in het buitenland? We spreken met Marco Winter, executive director van de Malaysian Dutch Business Council (MDBC), een van de vier geaccrediteerde business hubs binnen het NL Business Hub Netwerk.   

 

Schakel tussen bedrijven en overheid

Op 16 maart besloot de Maleisische overheid dat alle bedrijven en fabrieken hun poorten moesten sluiten – een dag later begon de Movement Control Order (MCO), de Maleisische naam voor de lockdown. De internationale handelskamers, zoals de MDBC, speelden vóór en achter de schermen een belangrijke rol om te voorkomen dat complexe productieketens zomaar 1 dag later om middernacht werden stilgelegd. In een interview legt Marco Winter, executive director van de MDBC, uit dat veel productielocaties in Maleisië onderdeel uitmaken van internationale supply chains die bij zo’n abrupte verordening ook vastlopen. Dit raakte ook veel van zijn leden, groot en klein, die óf in de essentiële sectoren zitten (zoals voeding en hygienische producten), of toeleverancier zijn voor bijvoorbeeld mondkapjes, latex handschoenen of medische apparatuur.

 

COVID-19 webportal

Sindsdien heeft de MDBC op haar website een pagina gemaakt dat dagelijks de updates geeft van de MCO die de lokale overheid uitvaardigt. Marco zegt hierover: “In een crisis als deze waarin zoveel dingen tegelijkertijd op ondernemers afkomen, wordt zo’n pagina enorm gewaardeerd. Niet iedereen heeft de tijd en mankracht om steeds uit te zoeken wat de nieuwste eisen en verordeningen van de overheid zijn. Uiteindelijk hebben we het uitgebreid tot een portal waar heel veel informatie m.b.t. COVID-19 samenkomt, waaronder informatie uit Nederland: steunmaatregelen van de overheid etc. Hierbij verwijzen we naar de pagina’s van NLinBusiness die op hun beurt weer alle relevante informatie gegroepeerd hebben.”

 

Elke week Webex

Marco gaat verder en benadrukt hoe belangrijk juist nú het contact met de achterban is. Marco: “We zijn een ledenorganisatie en hebben in ons 25-jarig bestaan een sterke band met elkaar opgebouwd. Ik heb het initiatief genomen voor een serie gesprekken tussen bedrijven en ondernemers - onze leden - en de ambassade over de lockdown. We doen dit via Webex. Elke week minstens 2 gesprekken. Met steeds een focus op een ander deel van onze leden: individuele ondernemers, mkb-bedrijven, Mid-tier en multinationals, ze komen allemaal aan bod. De sessies duren exact een uur en worden zeer gewaardeerd, in het bijzonder door ondernemers die afgelopen tijd wat meer in de schaduw hebben gestaan en bijvoorbeeld nog geen kans hebben gehad op een ontmoeting met de nieuwe ambassadeur. Na een korte introductie bespreken we hoe de bedrijven ervoor staan en wat hun uitdagingen en zorgen zijn op dit moment. Daarna praten we over hoe we de draad weer oppakken ná de piek van de pandemie. Ondernemers wisselen ook onderling tips uit over verbeteringen van je productielijn en hoe je je teams gemotiveerd houdt.”  

 

Webex

Webinars

Daarnaast organiseert de MDBC regelmatig webinars, vaak ook in combinatie met andere kamers uit de regio en met NLinBusiness. Marco zegt daarover: “Dankzij de online community die NLinBusiness heeft opgezet wisselen we nu snel ervaringen en best practices uit met andere kamers uit het NL Business Hub netwerk. De COVID-19 survey die we als business hubs en NLinBusiness hebben opgezet, is daar een voorbeeld van. Ook regionaal pakken we dingen op. Vorige week hebben we met vijf regionale kamers onder ADCN-vlag (ASEAN Dutch Chamber Network) een webinar gehouden over hoe je je organisatie goed kunt leiden in een crisis als deze, wanneer een groot deel van je werknemers thuis werkt. Aan deze webinar namen meer dan 150 mensen deel: van Ho Chi Minh Stad tot Bangkok tot Kuala Lumpur. Ook dit soort initiatieven worden door onze leden, die vaak in de ge

hele regio actief zijn, enorm gewaardeerd."

Marco Winter