Inspiratie Published at 14 October 2019

6 redenen waarom je als ondernemer in Hongkong aan de slag moet

Hongkong is al jarenlang een van de beste steden om een bedrijf te starten. We geven je hieronder 6 redenen om in Hongkong te ondernemen: de strategische locatie, positieve economische ontwikkelingen, het aantrekkelijke belastingklimaat, geen import- en export tarieven en de aanwezigheid van hoogopgeleid personeel. Nog een interessant feitje: ongeveer de helft van de wereldbevolking is te bereiken binnen 5 uur vliegen!

1. Strategische toplocatie

Alle grote Aziatische markten bereik je binnen no-time vanuit Hongkong. Daarnaast woont de helft van de wereldbevolking ‘om de hoek’. Het vaste land van China is sinds de aanleg van snelle spoorverbindingen nóg dichterbij gekomen. Shenzhen, Guangzhou, Shanghai en Peking zijn in respectievelijk 15 minuten, 45 minuten, 8 uur en 9 uur te bereiken per trein. Hongkong is hiermee dé toegangspoort voor iedereen die zaken wil doen met China.  
 
En dan is er nog het Belt and Road Initiative: het grootste infrastructurele ontwikkelingsplan in de geschiedenis. Met deze ontwikkelingsstrategie gaan China en Aziatische partners hun handel met alle continenten, inclusief Afrika en Zuid-Amerika, flink uitbreiden. Hongkong speelt straks dankzij de unieke blend van oost en west een belangrijke rol in dit proces. Dat levert veel kansen op voor ondernemers.

2. Positieve economische ontwikkelingen in zowel de regio als in heel Azië

Samen met onder andere de stadsregio’s van Macao, Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai en Dongguan vormt Hongkong de Greater Bay Area. Met een bevolking van 68 miljoen mensen en een BBP van 1,2 miljard euro is dit gebied een perfecte locatie voor bedrijven in sectoren als financiën, technologie en innovatie en infrastructuur. 
 
Wie groei wilt realiseren ontkomt überhaupt niet meer aan Azië. Twee derde van de wereldwijde economische groei vindt nu plaats in de Aziatische zone, inclusief het Arabisch Schiereiland, Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland. Het aantal Aziaten dat tot 2030 gaat upgraden naar middenklasse consument zal toenemen tot 3,5 miljard. Tegen die tijd neemt de bevolking van India en China 39% van de wereldwijde consumentenuitgaven voor hun rekening. 

3. Aantrekkelijk belastingklimaat

In Hongkong gelden drie soorten belastingen: op winst, inkomen en eigendom. Sinds 2018 geldt over de eerste 2 miljoen HKD slechts 8,25% winstbelasting voor corporates en beursgenoteerde bedrijven en 7,5% voor ‘unincorporated businesses’. Over bedragen daarboven geldt een winstbelasting van 16,5% voor corporates en beursgenoteerde bedrijven. Kleine bedrijven betalen 15% winstbelasting. Bovendien heeft Hongkong gunstige afspraken over belasting op dividenden, intresten en royalty's met 40 landen, waaronder Nederland. 

4. Geen import- en export tarieven

Dat scheelt! De vrije invoer van kapitaal, goederen en diensten trekt ondernemers aan van over de hele wereld. Er gelden alleen accijnzen op diverse grondstoffen, tabak, koolwaterstofolie, likeuren en methylalcohol.

5. Hoogopgeleid personeel

In Hongkong werken ongeveer 4 miljoen mensen, veelal hoogopgeleid. Dat komt mede door de aanwezigheid van belangrijke financiële en juridische spelers en grote corporates. Als financiële hub draait Hongkong wereldwijd op een vergelijkbaar niveau mee met New York en Londen. Dat trekt talent aan.  
 
De voertaal op de werkvloer is Engels, Kantonees en Mandarijn. Werving van personeel en loonadministratie is efficiënt en goed geregeld. 

6. Stabiel en onafhankelijk rechtssysteem

Hongkong heeft binnen China een speciale positie. Hongkong is een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China. Op 19 december 1984 werd een overeenkomst gesloten die voorzag in het overdragen van het volledige gebied van Hongkong aan de Volksrepubliek. Tot 1997 was Hongkong onderdeel van het grondgebied van het verenigd Koninkrijk. Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over. Hong Kong werd hierbij een Speciale Bestuurlijke Regio waarin gedurende 50 jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Zo ontstond het idee van '1 land, 2 systemen'. Deze status is positief voor zowel lokale als internationale bedrijven. Zo heb je wel de voordelen van handel drijven met China, maar niet de 'lasten' van Peking. Zo is het opzetten van een bedrijf juridisch gezien in Hongkong relatief eenvoudiger dan in China zelf.

Ondernemen in Hongkong? 

Hongkong heeft alle ingrediënten voor een succesvolle ‘City of Opportunity’. Meer weten over ondernemen in Hongkong? Bekijk de stedenpagina.  
 
Wil je maandelijks de laatste trends en tips van ondernemers over zakendoen in Azië (en meer!) in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: